Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Ευχές 2014

ΕΙΡΗΝΗ !!!
ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΥΧΟΜΑΙ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΥΓΙΕΙΝΑΧΡΟΝΙΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ
ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ



Αλλά... Αλλά...
Και από το αγκάθι, ας βγει το ρόδο!!!… 
Θεέ μου!…
Το μήπως και σώσει την Πατρίδα μας, την Χώρα….

Και εδώ που από το μυαλό μας, το μυαλό των ηγετών μας την Χώρα, την Πατρίδα μας, φτάσαμε... 

Τι άλλο να  ευχηθώ; 
" Τα μη χείρων βέλτιστα"... 
Μέχρι εδώ και μη παρέκει!... 
Υπομονή!...  Κόσμε...
Και ο Θεός να φυλάξει!!!...

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Ευχές

 Αναδημοσίευση:Απόσπασμα
http://texnografia.blogspot.gr
 Κωστής Παλαμάς: 

Ω, μέσα μου γεννιέται ένας Θεός
Και το κορμί μου γίνεται ναός,
δεν είναι ως πρώτα φάτνη ταπεινή
μέσα μου λάμπουν ξάστεροι ουρανοί,
το μέτωπό μου λάμπει σαν αστέρι…
Φέρτε μου, Μάγοι –θεία βουλή το γράφει–
Τα σμύρνα της ελπίδας, το λιβάνι
Της πίστης, της αγάπης το χρυσάφι!..

Αυτά τα δώρα ολόθερμες ευχές για όλους μας!
 ------------------------------------------------------
Και ας γίνει, να γεννηθεί και να γίνει από τους ηγέτες μας το... 
"Σοφόν, εν βούλευμα, τας πολλάς χέρας νικά. "

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Σέρβου Αρκαδίας- video-{ παρέα 35 χρόνια πίσω}

Αναδημοσίευση:
DVD   κλίκ εδώ

Το video  αυτό είναι μοναδικό, πολύ μεγάλης αξίας κατά τη γνώμη μου. Αφορά το γειτονικό μας χωριό Σέρβου.
Απ’ ότι φαίνεται, είναι γυρισμένο σε παραγωγή της ΕΡΤ στο Σέρβου αλλά και στην Αθήνα που μιλάνε σερβαίοι για το χωριό τους και την ζωή τους.
Η κάμερα της ΕΡΤ ξετυλίγει καρέ – καρέ την ζοφερή πραγματικότητα, την πλήρη ανυπαρξία του ελληνικού κράτους, ή μάλλον του κρατικού μορφώματος που αποκαλούμε όλοι εμείς «Ελλάδα». «Δεν έχουμε γιατρό, δεν έχουμε τηλέφωνο ….» ακούγονται να λένε οι σερβαίοι. Που εκφράζουν με τα λόγια τους την πέτρινη εικόνα της πάλαι ποτέ ελληνικής επαρχίας.
Ο λόγος τους βαθιά μαχαιριά στη σάπια πολιτική του νεοελληνικού μορφώματος που οδήγησε τον κόσμο στις άμορφες πόλεις, που διέλυσε την αγροτική παραγωγή προς χάριν του ψεύτικου κόσμου της αστυφιλίας.
Στο video  τούτο, μιλάνε όλοι οι Έλληνες για τους καημούς τους, για το παράλογο που συνάντησαν της Πολιτείας. Μιας Πολιτείας που δεν νοιάστηκε ποτέ για τους πολίτες της, Πολιτείας τόσο ανίκανης που δεν κατάφερε ποτέ να απομακρυνθεί από τον ραγιαδισμό.
Αυτές οι εικόνες είναι 30 – 35 χρόνων μόνο. Πόσο παλιές και τόσο φρέσκιες, σημερινές και επίκαιρες. Και φανερώνεται ακόμα η αιώνια πληγή, η μετανάστευση (εξωτερική και εσωτερική), γιατί ο κόσμος έπρεπε να ζήσει, τα παιδιά να μάθουν γράμματα, οι γερόντοι να είχαν αξιοπρεπή γηρατειά.  
Ο Γιάννης Χρ. Ζαφειρόπουλος, που του οφείλουμε και αυτό το εκπληκτικό ντοκουμέντο, δεν έσωσε μόνο το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, προχώρησε ένα βήμα μπροστά και μας χάρισε υλικό γλυκόπικρο, μας μεταφέρει στον καφενέ του χωριού, στα τραγούδια της παρέας και της τάβλας. Και ξεπηδά η παράδοση αβίαστα, ανόθευτη, δωρική.
Η σκληρή ζωή της Αρκαδίας, του ορεινού χώρου της ειδικότερα, η Αρκαδία που υμνήθηκε από ανθρώπους που την φαντάστηκαν, που την έπλασαν σαν ιδεατή, αλλά και απ’ όσους την γνώρισαν στην κάθε της έκφανση, περνά από μπροστά μας λεπτό προς λεπτό. Αρκεί ο νους μας να περιπλανηθεί, να μην σταθεί ακίνητος σε τοπικιστικά πάθη, να αφουγκραστεί το παράπονο του Έλληνα που έρχεται από τους αιώνες τους παλιούς, ζωντανό, στέρεο, καθαρό σαν το νερό της πηγής, αμόλυντο σαν τον βουνίσιο αέρα μας.

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος
--------------------------------------------------------
DVD κλίκ εδώ 
Η πατριωτική παρέα!!!…
-Μπορεί αυτοί σαν άνθρωποι, κοντά στα προτερήματα, να είχαν και ελαττώματα, μικρές ή μεγάλες ιδιοτροπίες, αυτή όμως την έτσι, την αγκαλιασμένη  την μονιασμένη σύναξη, παρέα, δύσκολα  τώρα την ξαναβρίσκεις!...
Ένα ευχαριστώ, σε αυτούς, που για αυτά φροντίζουν!...

Γιάννης Στ Βέργος{Γορτύνιος} 


Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Συμπεριφορές

Μερικές δεκαετίες πριν, στο χωριό μας, Σέρβου Γορτυνίας, ήσαν αλλιώς τα πράγματα, στα ήθη, στα έθιμα  και γενικά  στις συμπεριφορές, στις σχέσεις των ανθρώπων. 
Νομίζω πως ήσαν καλύτερα, από τα σημερινά, εδώ, τα τώρα. 
Όμως μη νομίσει κανένας  πως ήταν και τότε εκεί η κοινωνία των Αγγέλων!... Υπήρχαν και τότε  όλα τα κακά και ο διάβολος καθότανε σταυροπόδι και έσπερνε τα μίση,τις γκρίνιες, τις φασαρίες,  τα μαλώματα, τις διαφωνίες, και τα πολιτικά τα πάθη, διχόνοιες και ανακατέματα. 
Γινόταν και τότε ζημιές,  εκτιμήσεις, συμβιβασμοί, αποζημιώσεις,διαφωνίες στους συμβιβασμούς, ασυμφωνίες, μηνύσεις, δικαστήρια. 
Διεξάγονταν δίκες χαμένες και  δίκες κερδισμένες. 
Δίκες κρινόμενες δίκαιες, που δικαίως απέδιδαν δικαιοσύνη  κατά το αλάθητο λαϊκό αίσθημα και δίκες άδικες. 
Άνθρωποι αδίκως αθωωμένοι, για αξιόποινες πράξεις και αθώοι άνθρωποι αδίκως καταδικασμένοι, για δήθεν πράξεις αξιόποινες, για δήθεν αδικοπραξίες, για δήθεν εγκλήματα μεγάλα,  άνθρωποι καταδικασμένοι, που οι άλλοι άνθρωποι, αλόγιστα τους έριχναν την αβανιά...