Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Λειψός σε ούλα...

Έλλειμμα!.. 
Έλλειμμα ακούς εδώ, έλλειμμα ακούς εκεί, έλλειμμα ακούς πιο πέρα. 
Έλλειμμα  έχουμε κάθε ημέρα!... 
Λειμματικό  ακούς παντού!... 
Ελλειμματικά είναι ούλα!...
Και το νερό ακόμα… 
Λειψό άκουγες από την γιαγιά στο χωριό, που το έλεγε με πολύ μεγάλη στενοχώρια!.... 
Πολλές φορές το έλεγε και τον Θεριστή, τον Αλωνάρη με δάκρια στα μάτια… 
Λειψό βγήκε  παιδάκι μου το γέννημα στο αλώνι!... 
Ελλειμματικό, λειψό θα είναι και το ψωμί της φαμελιάς… και πως θα βγει ο Χειμώνας;… 
Όμως, λειψούς έλεγε και κορόιδευε και μερικούς ανθρώπους… και περισσότερο, τότε όταν γινόταν κάποια προξενιά, για τα  παντρολογήματα, που δεν ταιριάζανε τα νιογάμπρια, έλεγε: 
Αυτή είναι λειψή, πανταβή, είναι βοϊδούρο, της λείπει λόξα… 
Τι νοικοκυριό θα κάνει;... 
Τι σπιτικό θα ανοίξει ;… 
Που για να στεριώσει το νοικοκυριό πρέπει να  τα έχεις δεκατέσσαρα!.. 
Να έχεις και από τον κώλο μάτια! 
Αλλά  πολύ περισσότερα έλεγε με  θυμό μεγάλο για τον γαμπρό, αυτά… κοντά στα άλλα!... 
Ρέε.. Ρέεεε… Που τον πάνε αυτόν;…
 Για νύφη;… Για γυναίκα τον πάνε;… 
Χαα…  χααα…. 
Μα αυτός δεν είναι για τέτοια… 
Αυτόν δεν τον βλέπουν;…
Ψάχνουν τα ρούχα για κορμί και το κορμί για ρούχα!...
Είναι ζαβό!... Είναι ζαβό σου λέω… και όχι μόνο… 
Αυτός είναι λειψός σε ούλα!…. 
Και αν η  νυφούλα, η τσουπίτσα, ήταν ομορφούλα και είχε τα σουλούπια της, τις χάρες της, τις ομορφιές της και με το ζόρι την παντρολογάγανε,  με τον κασιμόδο για άντρα της να πάρει, γιατί δεν είχε τα καλά προικιά, δεν είχε την μεγάλη προίκα, και θέλανε για να την κάνουνε πέρα… έλεγε:  
Αχ… Αχ… η κακοντέλα!... 
Αν το κακόμοιρο, αν  ανοίξει και έχει τα ματάκια της ανοιχτά και λακίσει, πάλι καλά… 
Μακάρι να της δώσει ο Θεός και η Παναγιά φώτιση, δύναμη, να λακίξει, να γλυτώσει!... 
Βόηθα την Παναγιά μου!...  Βόηθα την… 
Και τότε που τα άκουγα όλα αυτά, λειψός σε ούλα, λειψός σε ούλα, δεν την καταλάβαινα καθόλου… Τι έλεγε και τι νογούσε!...  
Να που ήρθα τα χρόνια οι καιροί για να τα καταλάβω αυτά και τα άλλα… ούλα… 
Και να τα ειπώ τώρα όσα άκουσα,  νόγησα, κατάλαβα και στους άλλους… που ίσως θέλουν να τα ακούσουν… Αυτά… Το λειψός σε ούλα!...

Μα τι είναι το έλλειμμα; 
Η λέξη είναι σύνθετη, από  το εν, συν λείπω που μας κάνει το ρήμα ελλείπω. 
Η έννοια της λέξης αυτής είναι πολύπλοκη,  πολυσήμαντη, που σημαίνει λείπει απουσιάζει δεν υπάρχει το κάτι τις,  το  ένα μέρος, από το ένα σύνολο. Και αυτό λείπει χωρίς αιτία και δικαιολογία. Διακρίνουμε το έλλειμμα, σε  έλλειμμα οικονομίας, οικονομικό έλλειμμα, πνευματικό έλλειμμα,  έλλειμμα ηθικό, έλλειμμα πολιτικό,  έλλειμμα ικανότητας, και ανδρισμού, έλλειμμα ανθρωπιάς. Έλλειμμα τιμής, αρετής, ήθους και αξιών… Έλλειμμα  Κράτους.  
Στην οικονομική ορολογία, έλλειμμα  της οικονομίας σημαίνει, ότι  η παραγωγή των οικονομικών αγαθών, του ατόμου,  του νοικοκυριού, της κοινωνίας, του κράτους, δεν επαρκεί για τις ανάγκες  της κατανάλωσης, του νοικοκυριού, της κοινωνίας, του Κράτους. 
Η συνολική παραγωγή οικονομικών αγαθών είναι μικρότερη από την ανάγκη της κατανάλωσης. Τα έσοδα της παραγωγής, δεν φτάνουν για να  πληρώσουν τα έξοδα της κατανάλωσης για την συντήρηση των.   Και  είναι αναγκασμένη η οικονομική μονάδα [το άτομο, το νοικοκυριό, η κοινωνία, το κράτος ] για να καλύψει την ανάγκη της ανάλωσης, να δανειστεί. Αν όμως έχει την δυνατότητα, την καλή πίστη… την φερεγγυότητα  να τον δανείζουν… 
Άλλωστε το άτομο, η κοινωνία, το κράτος λιμοκτονεί!   
Ανάλογα του μεγέθους της διαφοράς, εάν η οικονομία έχει μικρό ή μεγάλο έλλειμμα… λέγεται μικρή ή μεγάλη ελλειμματική οικονομία.  
Την ευθύνη για την ελλειμματική οικονομία ποιος  την έχει; 
Για να μιλήσουμε για ευθύνη της ελλειμματικής οικονομίας, πρέπει να εξετάσουμε τα αίτια, και τα αίτια  είναι πολλά. 
Ενδεικτικά αναφέρω μερικά, όπως τα ακραία φυσικά φαινόμενα, όπως σεισμοί, λιμοί, λοιμοί, καταποντισμοί, καύσωνας, παγετός.
Εκτός των φυσικών αιτίων, υπάρχει και η ευθύνη της συμπεριφοράς, του ατόμου, της κοινωνίας, του κράτους και  προ πάντων των ηγετών…. Και η εμπλοκή της χώρας σε  δυσμενείς εξωγενείς παράγοντες, όπως ο πόλεμος. 
Συνηθισμένη και η σημαντικότερη αιτία της ελλειμματικής οικονομίας είναι η ελλειμματική ικανότητα των εκάστοτε πολιτικών και πνευματικών ηγετών της χώρας, που οδηγούν την χώρα και τους πολίτες της, με τις αποφάσεις τους στην λούμπα… 
Στην καταστροφή… 
Είναι λειψοί σε ούλα…
Και το χειρότερο, ίσως, προδίνουν για ιδιοτελείς σκοπούς την εμπιστοσύνη του λαού…  
Και η θεραπεία της ελλειμματικής οικονομίας είναι ο λαός, να εκλέγει τους άξιους, τους ηθικούς πολιτικούς για ηγέτες του. 
Και όχι τους λειψούς!... 
Ώστε να δίνονται στο λαό οι σωστές κατευθύνσεις… 
Και η πρώτη συμβουλή πρέπει να είναι, η καλλιέργεια της Γης, για  την εξασφάλιση επάρκειας αγαθών επιβίωσης. 
Συγκράτηση της αλόγιστης υπερκατανάλωσης και αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής… 
[Όσο φτάνει το δικό σου πάπλωμα θα απλώνεις τα πόδια σου, το παραπάνω θα κρυώσεις]  Απαραίτητο στοιχείο είναι η πεποίθηση και η εμπιστοσύνη στην δυνατότητα του λαού, της οργανωμένης κοινωνίας, του Κράτους και την αξιοσύνη του προς παραγωγικότητα, αποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα του ατομικού και του κοινωνικού συνόλου. Η εδραίωση της εμπιστοσύνης του πολίτη στο κοινωνικό σύνολο, στο Κράτος, στους πνευματικούς, στους πολιτικούς ηγέτες του… και στους κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι πρέπει χωρίς καμία αμφιβολία και διαπραγμάτευση   να είναι άξιοι, και προ πάντων τίμιοι, ηθικοί… και όχι  άτιμοι, ανεπαρκείς και λειψοί….

-Οικονομικό έλλειμμα: 
Είναι και σημαίνει ότι, λείπει από το ταμείο χρηματικό ποσό χωρίς να δικαιολογείται, ή, από τα αποθέματα της αποθήκης λείπουν προϊόντα, ή πρώτες ύλες. 
Κάποιος έβαλε το μακρύ χέρι του και τα έκλεψε, τα καταχράστηκε. 
Και πως θεραπεύεται; 
Προληπτικά πρέπει οι διαχειριστές οικονομικών αγαθών, οι θεματοφύλακες, να επιλέγονται με μεγάλη προσοχή και με εχέγγυα, ήθους, αρετής, τιμιότητας… 
Κατασταλτικά η κατάχρηση επιβάλλεται να τιμωρείται,  άμεσα, με ποινή  ανώτερη του κακουργήματος, προς παραδειγματισμό. 
Η τιμωρία, πρέπει να είναι άμεση και μαρτυρική. 
Τιμωρία και όχι κοροϊδία, για να ξεγελάμε την κοινωνία… 
Διότι η κοινωνία το κράτος του εμπιστεύεται την διαφύλαξη, την διαχείριση των οικονομικών πόρων και αγαθών, και αυτός τα διαχειρίστηκε προς ίδιον όφελος. 
Η κατάχρηση είναι χειρότερη της κλοπής, της ληστείας, της απάτης…. 
Από τον κλέφτη, τον ληστή, τον απατεώνα, πρέπει να φυλαγόμαστε, διότι το ξέρουμε ότι θα μας κλέψει… Ενώ από τους πνευματικούς, τους πολιτικούς ηγέτες, τον  διαχειριστή, τον θεματοφύλακα, θεσμικά τους εμπιστευόμαστε, άνευ όρων και αμφιβολιών ως τίμιους, ηθικούς και όχι λειψούς … Από αυτούς, ο κόσμος, ο λαός περιμένει το καλό, το καλό παράδειγμα και όχι τον κεραυνό… 
Την αστραπή της καταστροφής!….

- Έλλειμμα πνευματικό: 
Έχουμε έλλειμμα πνευματικό όταν δεν υπάρχουν πνευματικοί ηγέτες, καθοδηγητές, με ηθικά ιδεώδη, αρετής, ανδρείας, τόλμης. Τις αρετές να διδάξουν στους νέους, να τους δείξουν με τα αχνάρια τους,  τα βήματα της προκοπής, της αξιοσύνης, της προόδου. 
Η παιδεία είναι ο πολλαπλασιαστικός παράγοντας όλων των συντελεστών της  οικονομικής παραγωγικής και της πνευματικής διαδικασίας. Δια της παιδείας, εκπαίδευσης αναπτύσσονται οι δεξιοτεχνίες, αναδεικνύονται τα ταλέντα, τα οποία πρέπει να συνδεθούν με την οικονομική παραγωγική διαδικασία για το μέγιστο οικονομικό αποτέλεσμα. 
Η παιδεία, η εκπαίδευση για την Χώρα μας και η ειδικότερα των θεωρητικών επιστημών που δεν χρειάζεται μεγάλες υποδομές  και επενδύσεις έπρεπε να είχε αποτελέσει την βιομηχανία εξαγωγής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και εισαγωγή συναλλάγματος, και όχι οι Έλληνες να φεύγουν για θεωρητικές επιστήμες στο εξωτερικό. 
Αλλά αντιθέτως έπρεπε από το εξωτερικό να έρχονται στην χώρα μας. 
Όπως στην αρχαία Αθηναϊκή πολιτεία και στους Ελληνιστικούς χρόνους που ήταν το κέντρο του πνεύματος και της εκπαίδευσης. 
Το παιδαγωγικό σύστημα πρέπει να αναδιοργανωθεί. Η εισαγωγή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης πρέπει να γίνεται με εξετάσεις και αξιολόγηση. Η γυμνασιακή παιδεία, η ανωτέρα και ανωτάτη εκπαίδευση δεν πρέπει να παρέχεται δωρεά, αδιακρίτως της απόδοσης των σπουδαστών. Πρέπει να επιβραβεύεται  και κλιμακωτά να μειώνεται το κόστος των σπουδών, ανάλογα της απόδοσης των, στις σπουδές των. 
Σπουδαστές και διδάσκοντες επιβάλλεται να ελέγχονται και να αξιολογούνται για επάρκεια,  απόδοση και αποτελεσματικότητα. Άμεση σύνδεση των πανεπιστημίων, των σπουδαστών κατά την διάρκεια των σπουδών των, με την παραγωγική διαδικασία και τους οικονομικούς οργανισμούς,  σε αμφίδρομη σχέση. Τα πανεπιστήμια στην οικονομική διαδικασία και παραγωγή!... 
Παιδεία ποιότητος, αποτελεσματική και όχι για την ανάλωση του χρόνου και μετά το τίποτα…  

Οι πνευματικοί ηγέτες πρέπει να είναι οι καθοδηγητές του λαού, και μαζί με την δικαιοσύνη, το φρένο στην εκάστοτε αλόγιστη συμπεριφορά των πολιτικών, όλων των αποχρώσεων… και παρατάξεων… Και επιβάλλεται, εγκύρως, έγκυρα, εγκαίρως  να ενημερώνουν τον λαό για τις μεγάλες παρεκτροπές των πολιτικών… για να λάβει ο λαός τα μέτρα του, για να προκάνει τον κακό, για να μη γίνουν όλοι τους, όλοι μας, [όπως γίναμε τώρα ]  λειψοί σε ούλα!...

-Έλλειμμα πολιτικής, και πολιτισμού: 
Πολιτική, και καλή πολιτική, είναι  η ανιδιοτελής ικανότητα,  η θέληση, η επιθυμία του ατόμου να άρχει, να καθοδηγεί, να παρέχει τις συμβουλές του στην ομάδα, στην κοινωνία των ανθρώπων και οι πράξεις του να έχουν αποδοχή, παραδοχή από την ομάδα. 
Να ασκεί εξουσία, που σημαίνει ότι έχει την θέληση, την δύναμη να βγει έξω από την ουσία του ατομικού του συμφέροντος και να προσφέρει την ουσία  του μυαλού του, τις γνώσεις, τις ικανότητές του, στην κοινωνία. 
Να αφιερώσει ολοκληρωτικά την ουσία του και να αφιερωθεί στην ουσία κυριολεκτικώς στην υπηρεσία της κοινωνίας… 
Αυτός είναι ο καλός πολιτικός. 
Υπάρχουν τέτοιοι;  
Υπήρχαν κατά περιόδους που έθεσαν τον εαυτόν τους θυσία εις τον βωμό των ιδεών, της επιστήμης, για το καλό της πατρίδος του Έθνους της ανθρωπότητας και θυσιάστηκαν, πέθαναν, πένητες,  φτωχοί.... Δια της καλής πολιτικής από άξιους πολιτικούς παράγεται ευημερία, προκοπή, επιστήμες,  πολιτισμός. Κοινωνική ευημερία.  
Αντιθέτως με τους κακούς, τους διεφθαρμένους, τους ιδιοτελείς πολιτικούς και πνευματικούς ηγέτες επέρχεται μαρασμός, κοινωνική διαφθορά, τέλμα και  στο τέλος ο λοιμός της κοινωνικής διχόνοιας, που είναι λιμός και λοιμός, η αστραπή της καταστροφής... 
Τώρα υπάρχουν αυτοί οι καλοί, οι άριστοι πολιτικοί και πνευματικοί ηγέτες;..  
Μέχρι τώρα δεν τους βλέπω. 
Μακάρι να υπάρχουν, να εμφανιστούν, η να γεννηθούν… 
Αν όχι… είμαστε  και θα είμαστε, αλίμονο, και θα παραμείνουμε, λειψοί σε ούλα!...

Μα τόσα είπαμε, όμως με το λειψός σε ούλα που έλεγε, τι  νόγαγε η γιαγιά; 
Και είχε τους φόβους της, τους μεγάλους; 
Και αμέσως, τον απόρριπτε τον γαμπρό με βρισίδι, με  μίας… 
Λειψό έλεγε ότι είναι ο άντρας που του λείπει το αντρικό ύφος, η τόλμη, η αποφασιστικότητα, το θάρρος η ρώμη. 
Του λείπει το μυαλό, η εξυπνάδα, η σβελτοσύνη, η γνώση. 
Δεν εκπέμπει ερωτισμό, είναι ανίκανος, είναι μαμούχαλος. 
Δεν είναι εργατικός,  δεν έχει μπέσα, δεν έχει την ικανότητα να αναλάβει τις ευθύνες της συντήρησης, της προστασίας της οικογένειας, την ανατροφή και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών. 

Και αλίμονο στην κοινωνία στο Κράτος που έχει τέτοιους άντρες… και ηγέτες  
Το κράτος, είναι κράτος άκρατο, χωρίς δύναμη θέλησης και μπέσα, λειψό. Και άκρατο.
Λειψό Κράτος,  αργά, η γρήγορα, άκρατη,{αδύναμη} λειψή τύχη θα έχει…. 
Τέτοιους λειψούς σε ούλα πολιτικούς και πνευματικού ηγέτες πρέπει ο λαός να τους…. αμέσως με την μιάς!...
Διότι οι σοφοί οι πνευματικοί ηγέτες, πρέπει να προβλέπουν το κακό, τη συμφορά πριν έλθει και οι σώφρονες οι γενναίοι πολιτικοί  ηγέτες, να την αντιμετωπίσουν επιτυχώς με θάρρος σαν έλθει… 

Γιάννης Στ Βέργος{Γορτύνιος}
20.03.2013

2 σχόλια:

  1. Παρακαλώ γονατιστός ΄του Θεού τον Άγγελο
    του κάνω και τριάντα τρεις μετάνοιες
    ας με βοηθήσουν σε αυτό και οι σεβάσμιοι της Εκκλησιάς, της Χώρας οι Άγιοι Δεσποτάδες να εισακουστεί η προσευχή ,η παρακάλια.
    ο Άγγελος να κατεβαίνει κάθε βράδυ που σουρουπώνει
    και πέφτουν οι τέτοιοι να πλαγιάσουν
    να μη τους αφήνει να ησυχάσουν
    μέχρι να ξεπληρώσουν όλοι αυτοί τα οφειλόμενα..
    και τα κλεμμένα... αργύρια.
    Να σωθεί, να ζωντανέψει, η Πατρίδα, το Έθνος, η Χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή