Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016

Δημήτρης Μαρωνίτης

Η χούντα τον φυλάκισε, τον βασάνισε, τον εκδίωξε από το Πανεπιστήμιο.
Υπηρέτησε την Αριστερά και τον άνθρωπο.
Εγινε ο σπουδαιότερος ομηριστής, ο ιδανικός μεταφραστής αρχαιοελληνικών κειμένων.
Ο Μίμης όπως τον αποκαλούσαν όσοι τον γνώρισαν έφυγε σε ηλικία 87 ετών
«Σηκώστε με σεμνότητα το χρέος που σας ανήκει.
Φανείτε εις μικρόν γενναίοι».
Φορτισμένος ο Δημήτρης Μαρωνίτης τον Ιανουάριο του 1968, στο τελευταίο του μάθημα στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, λίγο πριν τον συλλάβει η χούντα άφηνε στους φοιτητές του τέσσερις υποθήκες.
Που σήμερα διαβάζονται με την ίδια φόρτιση, αλλά και με όλο το φορτίο των χρόνων που πέρασαν, των ιστορικών συνθηκών που μας διαμόρφωσαν και μας έφεραν στο σημείο που βρισκόμαστε.
Η μία ήταν αυτή για το χρέος.
Οι άλλες; «Κρατείστε ξύπνιο το μυαλό σας στους σκοτεινούς καιρούς. Μ’αυτό κυρίως θα πολεμήσετε τη βαναυσότητα της εξουσίας./ Μην απομονωθείτε.
Με το λόγο, τη σιωπή και την πράξη σας σταθείτε πλάι σε κάποιον: στη μάνα σας, στον αδελφό σας ή στο φίλο σας, και προπαντός στα νεότερα παιδιά, που περιμένουν από σας να δουν αν θα τους φράξετε ή θα τους ανοίξετε το δρόμο της ελεύθερης αναπνοής.
/Μη φοβάστε τους ανθρώπους που έχουν ρωμαλέα πάθη: όσους οργίζονται, πίνουν και αγαπούν.
Πολεμάτε μόνον τους κάπηλους της ελληνοχριστιανικής ηθικολογίας. Απομονώστε όσους συνεχώς χαμογελούν, που όταν μιλούν δεν σας κοιτούν στα μάτια, κι όταν τους δίνετε το χέρι, δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να το σφίξουν. Ανάμεσά τους θα βρείτε τους χαφιέδες».
.....................................
http://www.protagon.gr/…/apoxairetismos-ston-daskalo-dimitr…
Η χούντα τον φυλάκισε, τον βασάνισε, τον εκδίωξε από το Πανεπιστήμιο. Υπηρέτησε την Αριστερά και τον άνθρωπο. Εγινε ο σπουδαιότερος ομηριστής, ο ιδανικός…
PROTAGON.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου