Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Τοπική Εθνική Εορτή η μάχη στης Γριάς τον σωρό 10-11 Μαϊου 1826 στου Σέρβου Αρκαδίας


c griasSoros
Το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά της 10 του Μάη κάθε χρόνο το ΔΣ του Συνδέσμου των Απανταχού Σερβαίων Αρκαδίας με την σύμφωνη γνώμη των τοπικών αρχών και του Δήμου Ηραίας  καθιέρωσαν να εορτάζεται, ως τοπική εθνική εορτή η μάχη στης  Γριάς το Διάσελο, που έγινε με τις ορδές του Ιμπραήμ την 10-11 του Μάη του 1826.
Οι Ήρωες και οι μαχητές περίμεναν!
Περίμεναν την δικαίωσή τους, την αναγνώρισή τους, από εμάς.
Το  ανταμικό κερί, περίμεναν !
Την ζεστή  του κεριού της φλόγας και τον καπνό που μυρίζει όταν  βγαίνει,  όχι από του  ντουφεκιού το στόμα!..
Αλλά από το ανταμικο, το μονοιασμένο το καπνό που βγαίνει , από αυτό, όπου καίει και βγαίνει από λιβάνι μυρωδάτο!                                                                                 Δοσμένο από εμάς, ως προσφορά ευλάβειας!...                                                         Από τους ανθρώπους τους δικούς τους το ήθελαν, τις δικές τους καταβολάδες , από το δικό τους το αίμα, που πίσω τους, τους άφησαν ελεύθερους να αναπνέουν, να χαίρονται της φύσης, τα αγριολούλουδα του Αρτοζήνου το αεράκι και τα προφαντά του.
Το αν θα κρατηθούν, όλα αυτά λεύτερα, αμόλυντα, όπως αυτοί  με το αίμα τους  τα ξέπλυναν, τα πότισαν και τα άφησαν… Υπόθεση, καθήκον, φιλότιμο και χρέος δικό μας είναι !...Και των άλλων  των αλλουνόνε, που πίσω μας έρχονται και οι άλλοι που  από πίσω  από αυτούς, που θα ερθούνε!...

Αυτοί, ετούτοι εδώ, με το αίμα τους τα πότισαν αυτά  τα αγριολούλουδα και τα άγρια τα δέντρα που είναι στα καταράχια!
Πέρασαν χρόνια πολλά, κανένας δεν τους ξέχασε όλοι τους μνημόνευαν, τους μνημονεύουν και καθένας από μόνος του, τους ανάβει κερί και καίει λιβάνι .
Και αν χρόνια δύσκολα πέρασε η Χώρα, ο τόπος μας, το γεγονός δεν έσβησε!  
Το αίμα από μόνο του μιλάει!
Η Δόξα τους δεν εχάθει!
Ο Θρύλος, η παράδοση, τους διατήρησε μέχρι που ήρθε η ώρα η κατάλληλη που βρέθηκαν δύο τρεις και ίσως περισσότεροι άνθρωποι εμπνευσμένοι  που ερεύνησαν και έγραψαν και άλλοι που φρόντισαν και μπήκανε μπροστάρηδες και η πρώτη εκδήλωση για τους Ήρωες, για τους μαχητές και τους νεκρούς έγινε καθώς  τους πρέπει τον Αύγουστο στις 13 του 2000.
Τότε εγώ ήμουνα πρόεδρος  στο ΔΣ του Συνδέσμου μας με άξιους, φιλότιμους, εργατικούς  και όλους τους άλλους τους συμβούλους,που με σύμπνοια και ομόνοια όλοι μας δουλέψαμε και έγιναν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και στο χωριό μας με συνδιοργάνωση ,του συνδέσμου μας, της ένωσης συλλόγων Ηραίας και του δήμου Ηραίας. Και το κορύφωμα  όλων των εκδηλώσεων ήταν να γίνει στο χωριό το 3  τρίτο Ηραιάτικο Συνέδριο!
Πρώτα από εμάς, για τον τύμβο και για να γίνει η ωρίμανση να γίνουν τα έργα για τα αποκαλυπτήρια του, δούλεψαν και άλλοι πολλοί.
Είναι πολύ ωραίο, τίμιο, ηθικό, όσοι ασχολούνται  ανιδιοτελώς με τα κοινά, τον ιδρώτα των άλλων, το έργο τους,τα έργα εκείνων, για δικά μας να μη θέλουμε να τα κάνουμε, να μη θέλουμε να τα λέμε .
Για να γίνει αυτό από ότι θυμάμαι εμπνευστές ήταν ο ιστοριοδίφης πατριώτης μας Νίκος Παπαγεωργίου, ο αείμνηστος δάσκαλος λογοτέχνης Θεόδωρος Τρουπής και ο Στρατηγός Χρήστος Μαραγκός  και ίσως και άλλοι πολλοί.
Αυτοί τα ιστορικά στοιχεία συνέλεξαν την παράδοση κατέγραψαν και κράτησαν άσβεστη την μνήμη.
Την προηγούμενη  περίοδο του 2000 εποχή, έτυχε ο Σύνδεσμός μας να έχει πρόεδρο στιβαρό,  με φιλότιμο και με εργατικά τα χέρια!   Ήταν ο Νίκος Ι Μαραγκός που το μνημείο, τον τύμβο έφτιαξε, διαμόρφωσε στις γριάς το διάσελο τον χώρο μαζί με τους τοπικούς τους κοινοτικούς άρχοντες και ήταν έτοιμο και η γιορτή  τα αποκαλυπτήρια να γίνουν.
Ήρθανε όμως μετά  τα χρόνια ανάποδα και από λίγο- λίγο, γκρίνια και ο Σύνδεσμός μας έπεσε σε μαρασμό, για χρόνια σε αδράνεια!...                    
Την περίοδο αρχάς του 2000 το ΔΣ του συνδέσμου μας με άξιους, καλούς, συμβούλους του, πολιτιστικές εκδηλώσεις αποφάσισε να κάνει στο χωριό το δεκαπενταύγουστο.   Μέσα στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 3 Ηραιάτικου συνεδρίου που έγινε στο χωριό μας, ενέταξε και την εκδήλωση, τα αποκαλυπτήρια του τύμβου που τώρα, υπάρχει, στην μνήμη των πεσόντων στην μάχη κατά των Τούρκο Αιγυπτίων του Ιμπραήμ, στης Γριάς το Διάσελο.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν με κάθε ευλάβεια ,λαμπρότητα και τιμή στους Ήρωες, καθώς τους πρέπει .Έκαιγε το λιβάνι άφθονο και ευφραινότανε η ψυχή τους!
Και δέηση από όλους μας έγινε στο Θεό για  ανάπαυση της ψυχή τους!
Αυτοί και αν φόνο έκαναν και αίμα εκεί χύθηκε, επροκλήθηκαν !...  

Δεν είναι δεν ήσαν φονιάδες, εγκληματίες!...
Το χώμα που τους έδωσε ο Θεός υπεράσπιζαν!..
Για την ζωή τους!… 

Ήσαν εκεί: 
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης , ο υπουργός και μαχητής ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ανώτατοι αξιωματικοί με  στρατιωτικό άγημα, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων  ,οι δήμαρχοι των όμορων δήμων  Λαγκαδίων   Δημητσάνας, με τις τοπικές  διοικητικές αρχές, της ευρύτερης περιοχής.                                                                    
Την υποδοχή και καλωσόρισμα έκανε ο τότε πρόεδρος του Συνδέσμου μας, Γιάννης Στ Βέργος
Την παρουσίαση  των επισήμων έκανε η δασκάλα  Μαρία  Κουτσανδρέα.
Τα αποκαλυπτήρια έκανε ο υπουργός Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και κατέθεσε στέφανο.
Το Ιστορικό εκφώνησε ο ιστοριοδίφης πατριώτης μας Νίκος Παπαγεωργίου.                 Χαιρετισμό έκαναν ο Δήμαρχος Ηραίας Σταύρος Χριστόπουλος και ο αντιδήμαρχος πατριώτης μας Θάνος Μπόρας .
Σύντομη αναφορά στην μάχη έκανε και ο διδάκτορας καθηγητής Πανεπιστημίου και δικηγόρος, φίλος και συμμαθητής μας από τα Λαγκάδια Ηλίας Γιαννικόπουλος.
Η εκδήλωση έκλεισε  με το προσκλητήριο  Ηρώων και μαχητών  των Εθνικών Αγώνων και τον Εθνικό Ύμνο. 
Από τότε, εκεί κυματίζει, η Γαλανόλευκη Ελληνική Σημαία στον αέρα στης Γριάς το Διάσελο,  την μάχη να θυμίζει, δίπλα στο Ιερό Ηρωικό βουνό στην κορυφή της Γριάς το Διάσελο του Αρτοζήνου. 
Πέρασαν από τότε χρόνια δέκα!
Έγραψαν άρθρα πολλά, αυτοί που ξέρουν, οι ασχολούμενοι με την Ιστορία και αναφέρθηκαν στην μάχη με Ιστορικά, στοιχεία, ντοκουμέντα !   Πως  Ήρωες, μαχητές από του Σέρβου Λαγκάδια ,Λυκούρεσι ,ψάρι, Παλούμπα,   Μπουγιάτι και τα άλλα  τα χωριά της Ηραίας στην μάχη αυτή πολέμησαν και ηρωικά έπεσαν !
Τους πρέπει παντοτινή, Τιμή και Δόξα!
Ο Σύνδεσμός μας, με ομόφωνη απόφαση και με ομόφωνη έγκριση της γενικής Συνέλευσης του  καθιέρωσε ως τοπική Εθνική εορτή κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την [10 ]δέκα του Μάη.  
Και φέτος  η αρχή!...
Σεμνό μνημόσυνο στο τον τόπο αυτό  τους κάνει!...
Να καίει το κερί ,να μοσχοβολάει εκεί αιώνια το λιβάνι!...


Γιάννης Στ. Βέργος
τ. Πρόεδρος, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου μας 
05.05.2010         

2 σχόλια:

  1. Εξ όσων γνωρίζουμε στη Μάχη στις Γριάς το Σωρό που έγινε στις 10-11 Μαϊου 1826 δεν υπάρχει καμία ιστορική αναφορά ή ντοκουμέντο που να λέει ότι υπήρξαν νεκροί από της πλευράς των Ελλήνων...
    Μόνο για τους Τούρκους αναφέρεται ότι υπήρξαν νεκροί και αυτοί δεν ήταν σε μεγάλο αριθμό... γιατί στην αναφορά του Πλαπούτα αναφέρεται ότι ¨"εφόνευσαν τινάς" .
    Στο κείμενό σου αναφέρεται η φράση:
    Ήρωες, μαχητές από του Σέρβου Λαγκάδια ,Λυκούρεσι ,ψάρι, Παλούμπα, Μπουγιάτι και τα άλλα τα χωριά της Ηραίας στην μάχη αυτή πολέμησαν και ηρωικά έπεσαν !
    Πως προέκυψε αυτό ?
    Υπάρχει μήπως κάποια Πηγή ή ιστορική αναφορά που να λέει ότι στη μάχη αυτή υπήρξαν νεκροί?
    ΧΔ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή είναι η ομιλία μου την ημέρα του εορτασμού 5/5/2010 δεν ανεφέρεται σε ιστορικά ντοκουμέντα,το ότι από την έρευνα που έκανες διαπιστώνεται ότι στην αναφορά του στρατηγού Πλαπούτα αναφέρεται "εφόνευσαν τινάς" νομίζω ποιός καθόταν να τους μετρήσει;;; Γεγονός είναι ότι έγινε μάχη μικρή ή μεγάλη και η παράδοση λέει πως έγινε εκεί μακελειό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή