Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Ο ΑΣΩΤΟΣ....ΙΟΣ

ΕΥΘΥΜΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΑ
Ο ΑΣΩΤΟΣ …..ΙΟΣ
Του συναδέλφου, Δικηγόρου Δημήτρη Κουκουζή
Κάποτε ειρωνευόμαστε τους ηλικιωμένους συνταξιούχους και ……δυσανασχετούσαμε που ζούσαν πολλά χρόνια και ….βούλιαζαν τα συνταξιοδοτικά τους ταμεία !
Λέγαμε επί λέξει : Οι συνταξιούχοι είναι άχρηστοι και επιζήμιοι για τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν συμφέρουν οικονομικά το σύστημα, είναι επικίνδυνοι για την οικονομία αφού όχι μόνο δεν παράγουν τίποτα, αλλά τρώνε κιόλας από πάνω από τα έτοιμα ! Είναι σκέτη καταστροφή ! Πρέπει να εξαφανιστούν ! Όχι μόνο έχουν πολλαπλασιασθεί σε αριθμούς, όχι μόνο καλοπερνάνε , αλλά δεν πεθαίνουν κιόλας ! Το ξεχάσανε τελείως ! Φθάνουν σε ηλικία 90 και 100 ετών και ακόμα χορεύουν ! Μιλάμε για....κατάντια και για ...θράσος ! Το παραξηλώσανε και το……γαιδουρήσανε μπίτι !
Τώρα τα πράγματα άλλαξαν τελείως. Ένας ιός, εξίσου άσωτος (δηλ. περιπλανώμενος) με τον ομόηχό του της Ευαγγελικής παραβολής , περιφέρεται παντού ανενόχλητος και με μεγάλη ταχύτητα επιτίθεται αιφνιδιαστικά και αόρατα σε όλους τους ανθρώπους με προτίμηση στους ηλικιωμένους συνταξιούχους. Όπου τους συναντήσει σε δρόμους , πλατείες, εκκλησίες, γηροκομεία , καφενεία κ.λ.π. τους …δαγκώνει με μανία και τους στέλνει στα νοσοκομεία και στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Από αυτές μόνο οι μισοί εξέρχονται ζωντανοί. Οι άλλοι μισοί….. διαγράφονται από τα συνταξιοδοτικά ταμεία και …..ενισχύουν έτσι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας , προς ικανοποίηση του υπουργού οικονομικών και του ΕΦΚΑ !
Έτσι σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, το λεγόμενο ΕΣΥ , έχει στρέψει όλη την προσοχή και τη φροντίδα του στους ηλικιωμένους συνταξιούχους. Ξοδεύει υπέρογκα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό για την περίθαλψή τους και την περιφρούρηση της υγείας τους . Προσπαθεί να σταθεί όρθιο και να αντέξει στη πανδημία. Τα νοσοκομεία μας είναι έτοιμα και υποδέχονται καθημερινά πολλούς ηλικιωμένους , θύματα του κορωνοιού , σε μονάδες αυξημένης φροντίδας και σε μονάδες εντατικής θεραπείας (τις γνωστές ΜΕΘ). Εκεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό , με ηρωισμό και αυτοθυσία , έχει ενσκήψει επάνω τους και προσπαθεί να τους σώσει με όλα τα μέσα που διαθέτει η επιστήμη και η πολιτεία. Είναι στα όριά του. Έχει σημάνει γενικός συναγερμός . Οι συνταξιούχοι και όχι μόνο αυτοί πρέπει να σωθούν και να μείνουν ζωντανοί. Τους χρειαζόμαστε.
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ
Όλοι, πολιτεία και γιατροί, μας προτρέπουν να μείνουμε σπίτι. Δεν υπάρχει σήμερα, τονίζουν, άλλος τρόπος προστασίας μας από τον άγνωστο, ύπουλο και θανατηφόρο αυτό ιό. Δεν έχουμε, λένε, άλλο τρόπο άμυνας, αφού μέχρι στιγμής ούτε φάρμακα υπάρχουν, ούτε εμβόλια, που θα μπορούσαν να τον καταπολεμήσουν. Ίσως βρεθούν στο μέλλον. Έως τότε όμως η μόνη αποτελεσματική προφύλαξή μας είναι η παραμονή (άλλως ο εγκλεισμός) μας στο σπίτι. Στο ερώτημά μας για πόσο καιρό θα μένουμε στο σπίτι η απάντηση είναι στερεότυπη: Aγνωστο, όσο χρειασθεί. Θα σας ενημερώσουμε εν καιρώ!
Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Τι κάνει ο καθένας μας όλη μέρα κλεισμένος επί εβδομάδες στο σπίτι του ; Πώς αντιμετωπίζει τη μονοτονία;
Την μίαν μονότονην ημέραν άλλη
μονότονη , απαράλλακτη ακολουθεί. Θα γίνουν
τα ίδια πράγματα, θα ξαναγίνουν πάλι
οι όμοιες στιγμές μάς βρίσκουνε και μάς αφήνουν.
Μήνας περνά και φέρνει άλλο μήνα .
Αυτά που έρχονται κανείς εύκολα τα εικάζει,
Είναι τα χθεσινά τα βαρετά εκείνα .
Και καταντά το αύριο πια σαν αύριο να μη μοιάζει (Κ. Καβάφης).
Αυτά έγραφε ο Καβάφης το 1920. Η μοίρα τόφερε να ξαναζούμε εμείς σήμερα την ίδια μοναξιά στο σπίτι μας μετά από 100 χρόνια !. «Mεγάλα κ’ υψηλά τριγύρω μου έχτισαν τείχη», έγραφε ο ίδιος.
Σαν άλλοι ελεύθεροι πολιορκημένοι, σαν άλλοι φυλακισμένοι μένουμε σπίτι σε καραντίνα κατά την παρότρυνση των γιατρών. Η οδηγία αυτή έγινε πλέον εντολή – διαταγή. Μάλιστα επαπειλούνται βαριές κυρώσεις για τους παραβάτες. Παραμένουμε εγκάθειρκτοι τώρα που στήνει ο έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη! Τώρα που ανθίζουν τα κλαριά και βγάζει η γη χορτάρι ! Ποιός να φανταζόταν ότι όποιος βγαίνει από το σπίτι του (χωρίς σπουδαίο λόγο) θα τιμωρείται ακόμα και ποινικά ! Το μένουμε σπίτι έγινε πλέον τόσο κοινό και αναγκαίο σύνθημα - ευχή όπως το Χρόνια Πολλά, Καλό μήνα , Καλή βδομάδα, Καλό Πάσχα κλπ. Όμως είναι αναγκαίο και όλοι μας στα δύσκολα προσαρμοζόμαστε. Ο σοφός λαός μας λέει : Μακάρι να μην αναγκαστείς να υποστείς αυτά που μπορείς να αντέξεις ! Δηλαδή αντέχουμε, έστω και οριακά, όσα δυσβάσταχτα μέτρα μάς επιβάλλονται λόγω ανωτέρας βίας και ανάγκης.
Σε κάθε περίπτωση η μονοτονία σκοτώνει και είναι στο χέρι μας να βρούμε οδούς διαφυγής (διάβασμα, μουσική, τηλεόραση). Μη μείνουμε στη μονοτονία των βρεφών που μεγαλώνουν ευχαριστημένα και ήσυχα μόνο με μάμ, τσίσια και νάνι !
Εδώ τώρα θα δώσουμε εξετάσεις στην υπομονή, στην εφευρετικότητα, στην ανοχή και στην αντοχή του μαραθωνοδρόμου ! Θα στερηθούμε τον περίπατο, τις κοινωνικές μαζώξεις και σχέσεις, τον εκκλησιασμό (εφέτος δεν καταλάβαμε καθόλου τα χαιρενύμφια, τη μεγαλοβδομάδα και το Πάσχα) , την εκδρομή στο εξοχικό και στο χωριό, τα ψώνια στα καταστήματα και την εν γένει συναναστροφή. Βράζουμε στο θυμό μας και σφυρίζουμε σαν χύτρες ταχύτητας! Το ερώτημα είναι ένα:πώς θα είμαστε ψυχοσωματικά όταν λήξει η καραντίνα αυτή; Βέβαια, όπως λένε οι ψυχολόγοι και οι κοινωνιολόγοι, μετά το τέλος αυτής της περιπέτειας θα αυξηθούν τα διαζύγια και οι ενδοοικογενειακοί καυγάδες (προς χαράν των δικηγόρων ) , θα βρούν πελάτες οι ψυχίατροι, οι ψυχολόγοι και οι ψυχαναλυτές και γενικά θα αναδειχθεί ο πλούσιος ……εσωτερικός μας κόσμος ως ατόμων εριστικών, φιλόδικων και παλικαράδων, ο οποίος τώρα, λόγω κορωνοιού και εγκλεισμού, είναι εν υπνώσει και καταστολή.
ΕΝΔΟΣΥΖΥΓΙΚΗ ΒΙΑ
- << Κύριε Πρόεδρε, Η κατηγορουμένη συμβία μου μετ ολίγας ημέρας από τον κατ οίκον εγκλεισμό μας άρχισε να μου ασκεί λεκτική βία. Χωρίς να την προκαλέσω και χωρίς να φταίω άρχισε απροκάλυπτα και λόγω κλονισμού των νεύρων της να με αποκαλεί χαζό, βλάκα και βλαμμένο! Εις επήκοον μάλιστα των γειτόνων διπλανών διαμερισμάτων! Εγώ υπομονετικός , όπως είμαι, δεν της απαντούσα, ούτε της πισωγύριζα αντίστοιχες κουβέντες. Ήθελα να σώσω δια μίαν εισέτι φοράν τον γάμο μας. Εκείνη όμως, εκλαβούσα την ευγένειά μου ως αδυναμία, προχώρησε από την λόγω εξύβριση σε ….έργω εξύβριση! Ήρξατο χειρών αδίκων με… ενόργανη βία ! Τουτέστιν χρησιμοποίησε ό,τι πρόχειρο αντικείμενο βρέθηκε μπροστά της, όπως παντόφλα, σκουπόξυλο κλπ. και μου το εξσφενδόνισε με πρόθεση να με τραυματίσει.
Ζητώ να τιμωρηθεί παραδειγματικά ! >>.
Τέτοιες σκηνές θα διαδραματίζονται εφεξής στα διαμερίσματα των εγκλείστων. Άντε τώρα οι δικαστές να βρουν την άκρη!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Μήπως μετά την πάροδο της καραντίνας αυτής θα γίνουμε καλύτεροι και σοφότεροι άνθρωποι; μήπως πάψουμε να τρωγόμαστε, να απειθαρχούμε και να ερίζουμε κατά το εθνικό μας σπόρ; Μήπως καταλάβαμε ότι η ζωή μας έχει μεγαλύτερη αξία από αυτή που της προσδίδαμε μέχρι τώρα; Mήπως ήλθε καιρός να απαρνηθούμε τον παλαιόν ημών άνθρωπον και να ενδυθούμε τα όπλα του φωτός, κατά το ευαγγέλιον; Τι θα κάνουμε με τους ηλικιωμένους; Θα ευχόμαστε να σωθεί ο ΕΦΚΑ και ας βουλιάξει το ΕΣΥ ή το αντίστροφο;
Oψόμεθα ουν και ίδωμεν.
Ένας ηλικιωμένος – ευπαθής 70 ετών και άνω !


Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου