Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Η Ελιά.

"Είμαι του Ήλιου θυγατέρα!....
Από όλες  τις άλλες η  πιο μικρή ...
Χρόνια η αγάπη του πατέρα
σε αυτόν τον κόσμο με κρατεί!... " 
 
Τότε ήταν άνθρωποι( ηγέτες) με μυαλό γιά προκοπή, φύτευαν οπωροφόρα δέντρα εξημέρωναν την Γη!... Οι μετέπειτα άνθρωποι και οι ηγέτες επιδοτούσαν τους αγρότες να ξεριζώνουν τις ελιές.... Οι αλαφρόμυαλοι ξερίζωσαν τις ελιές και αγόρασαν mersedes.... Τώρα θα αχνατεύουν το λάδι και την ελίτσα από αλάργα.... Και θα αρταίνουν τα λάχανα με το αδράχτι.... (ΙΣΒ)

Από το f/b Μαρίνας Διαμαντοπούλου
Κέντρωμα αγριελιών το…...1856!
Κέντρωμα αγριελιών με νόμο του Όθωνα, που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 79/24-11-1856, “περί εγκεντρόσεως εθνικών αγριελαίων”. Προσπάθειες ανάπτυξης, σχεδόν από μηδενική βάση, της γεωργικής οικονομίας ενός φτωχού νεοσύστατου κράτους που βγήκε μέσα από αιώνες υποδούλωσης.
“Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής και της Γερουσίας απεφασίσαμεν και διατάττομεν.
Άρθρον 1. Εθνικαί αγριελαίαι εμεπεριεχόμεναι εις ακαλλιεργήτους τόπους κατά δέκα τουλάχιστον εις έκαστον Β. στρέμμα παραχωρούνται προς εξημέρωσιν εις τον πρώτον αιτήσοντα.
Επί των συγχρόνων αιτήσεων η προτίμησις δίδεται δια κλήρου.
Επιτρέπεται δε να παραχωρηθώσι προς εξημέρωσιν δια Β. Διατάγματος και εκτάσεις γαιών περιέχουσαι κατ’ ελάχιστον όρον πέντε ελαιόδενδρα κατά στρέμμα όπου ο τόπος είναι ανεπίδεκτος πάσης άλλης καλλιεργίας. Δεν επιτρέπεται όμως η παραχώρησις τοιούτων κειμένων σποράδην ή συστάδην εντός δασών.
Η παραχώρησις ενεργείται υπό τους εξής όρους.
Άρθρον 2. Ο αριθμός των προς εξημέρωσιν παραχωρητέων αγριελαιών προσδιορίζεται κατ’ ελάχιστον όρον εις 50 και κατά μέγιστον εις 1000 δένδρα.
Άρθρον 3. Ο αναδεχόμενος την εξημέρωσιν αγριελαιών καλλιεργητής υποχρεούται:
α) να εγκεντρίση τα ελαιόδενδρα και τα τυχόν μεταξύ κείμενα μη προσοδοφόρα δένδρα.
β) Να πληρώση τα κενά διαστήματα δι’ εμφυτεύσεως ελαιών ή άλλων προσοδοφόρων δένδρων κατά τους περί καλλιεργείας των τοιούτου είδους φυτειών παραδεδεγμένους κανόνας.
γ) Να εκχερσώση εντελώς εντός πέντε ετών το πολύ από της παραχωρήσεως τας γαίας, εκριζώνων τους θάμνους, βάτους κι άλλα περιττά φυτά.
Οφείλει δε να επαναλάβη τας εργασίας της εγκεντρίσεως, εμφυτεύσεως και εκχερσώσεως μέχρις εντελούς εξημερώσεως και καλλιεργείας του κτήματος.
Άρθρον 4. Εάν μετά παρέλευσιν τριων ετών από της παραχωρήσεως βεβαιωθή ότι ο καλλιεργητής δεν ενήργησε την εγκέντρισιν των επιδεκτικών εγκεντρίσεως αγριελαιών, ή την εμφύτευσιν των κενών διαστημάτων, ή εντός πέντε ετών την εκχέρσωσιν της περιεχούσης αυτάς γης, το κτήμα επανέρχεται εις την κυριότητα του δημοσίου δια της δικαστικής οδού, ανευ τινός αποζημιώσεως προς τον καλλιεργητήν δια τας τυχόν παρ’ αυτού γενομένας εργασίας και άλλα έξοδα, πλην των οικοδομών, υποχρεωμένου προς τούτοις ν’ αποζημιώση το δημόσιον δια πάσαν επιζήμιον εκκοπήν ή εκρίζωσιν αγριελαιών και άλλων δένδρων ημέρων ή και αγρίων επιδεκτικών εξημερώσεως.
Άρθρον 5. Ο εκπληρώσων τας υποχρεώσεις του καλλιεργητής καθίσταται μετά παρέλευσιν δώδεκα ετών από της παραχωρήσεως αυτοδικαίως κύριος του ημίσεως του κτήματος, αφού βεβαιωθή δια πρωτοκόλλου η εκπλήρωσις των υποχρεώσεων του, η δε διανομή πραγματοποιείται δια κλήρου.
Το έτερον ήμισυ μέρος διατίθεται υπό του δημοσίου δια δημοπρασίας και υπό όρους του περί εκποιήσεως των φθαρτών κτημάτων νόμου…….…….”
Εν Αθήναις, την 16 Οκτωβρίου 1856
Εν ονόματι του Βασιλέως
Η Βασίλισσα
ΑΜΑΛΙΑ
Α. ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ
Εθεωρήθη και ετέθη η μεγάλη σφραγίς του Κράτους
Εν Αθήναις, την 20 Νοεμβρίου 1856
Ο Υπουργός της Δικαιοσύνης
Μ. ΣΚΑΛΙΣΤΗΡΗΣ
Ακολούθησε δεύτερο διάταγμα με τις λεπτομέρειες “περί εκτελέσεως του περί εξημερώσεως των αγριελαιών Νόμου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 80/24-11-1856
Όλες οι αντιδράσεις:
Αντώνης Δρεμέτσικας, Basiliki Antoniadou και 10 ακόμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου